Care sunt responsabilitatile candidatilor in relatia cu agentiile de recrutare?

Articol publicat pe: Studentie.ro
Data publicarii: 16.03.2016

In ultimele articole am redat in detaliu avantajele de care beneficiezi odata ce apelezi la o agentie de recrutare, indatoririle pe care aceasta le are fata de tine si responsabilitatile pe care si le asuma. Dar care sunt responsabilitatile tale in legatura cu acestea?

Dupa cum am evidentiat aici si aici, agentia de recrutare este mediatorul, jucatorul neutru din relatia dintre tine si viitorul tau angajator. Astfel, interesul Consultantului este sa medieze dialogul dintre voi astfel incat ambele parti sa fie multumite, iar finalitatea sa fie semnarea unui contract de munca. Pentru ca drumul sa nu fie unul anevoios, toti cei implicati – compania, agentia dar si tu, aveti responsabilitati de indeplinit. Unele reies din actele semnate, altele sunt reguli nescrise, dar de bun simt, ale relatiilor interumane. Iata ce ai de facut pentru totul sa mearga conform planului:

· Sa nu aplici pentru job-uri pe care nu ti le doresti sau pentru care nu esti potrivit. Cu alte cuvinte, sa fii realist in privinta aptitudinilor si asteptarilor. Altfel, totul se va transforma intr-o pierdere de timp avand in vedere ca orice nepotrivire vine in dezavantajul tau

· Sa respecti intocmai obligatiile pe care ti le-ai asumat prin semnarea contractului de mediere

· Sa te prezinti la interviul cu agentia de recrutare ca si cum ar fi angajatorul – imbracat decent, sincer si bine pregatit

· Sa ai incredere ca agentia pe care ai ales-o iti va reprezenta interesele si sa nu lucrezi si cu altele in paralel

· Sa faci ceea ce iti recomanda Consultantul de recrutare – sa inveti o limba straina, sa fii diplomat etc. dar mai ales sa inveti din greseli: un refuz trebuie sa te incurajeze sa te pregatesti mai bine, avand astfel sansa sa obtii un job si mai bun

· Sa ai o relatie sincera si un dialog continuu cu Recrutorul tau – sa ii oferi toate informatiile despre profilul tau profesional si despre situatia personala, daca aceasta iti poate ingreuna in vreun fel procesul de angajare si sa il tii mereu la curent cu tot procesul – cum a fost la interviuri, ce feed-back ai primit de la angajator etc.

· Sa nu te razgandesti peste noapte. Iti pui in pericol nu numai angajarea, dar si viitorul profesional. Multe agentii de recrutare colaboreaza intre ele, ca dealtfel si multi angajatori. Au baze de date comune sau discuta in special despre experientele negative pe care le-au avut cu anumiti candidati. Asadar, un istoric negativ cu o agentie ti-ar putea periclita serios viitoarele interactiuni.

Banca de Joburi si Studentie.ro iti recomanda sa fii corect in relatia cu agentia de recrutare si, daca ai fost multumit de serviciile oferite, sa o recomanzi si cunoscutilor si sa revii periodic spre Consultant cu noutatile din viata ta profesionala.