Contractul de mediere: garantia noului tau loc de munca
Articol publicat pe: Studentie.ro
Data publicarii: 19.02.2016
De fiecare data cand apelezi la o agentie de recrutare pentru gasirea unui loc de munca, unul dintre primii pasi pe care ii ai de urmat este semnarea contractului de mediere, care sta la baza colaborarii tale cu agentia de recrutare. Prin intermediul sau se nasc drepturi si obligatii atat in sarcina ta, cat si in sarcina agentiei de recrutare. Documentul reprezinta practic puntea de legatura intre tine si locul de munca dorit. In urma unei discutii preliminare cu un Consultant de recrutare, in urma identificarii aptitudinilor tale, acesta te va consilia spre un loc de munca ce se pliaza strict pe competentele si nevoile tale. Insa, pentru ca angajamentul sa fie reciproc, este nevoie de semnarea acestui contract.
Acesta vine in avantajul tau, ca si candidat. Un contract de calitate are stipulate toate obligatiile pe care agentia de recrutare le are fata de tine si termenele limita pana la care acestea trebuie indeplinite. In acest document ar trebui sa regasesti serviciile concrete pe care agentia de recrutare urmeaza sa ti le furnizeze si principalele caracteristici ale job-ului pe care il vei primi. Scopul contractului de mediere este, in primul rand, sa puna in miscare lucrurile – odata semnat, ambele parti isi iau angajamentul sa duca la indeplinire obligatiile specificate: de exemplu tu trebuie sa furnizezi toate documentele si informatiile necesare in timpul prevazut in contract, iar agentia de recrutare sa iti furnizeze serviciile la care s-a angajat. Ai astfel siguranta ca lucrurile se vor intampla exact asa cum ai semnat in prealabil.
Odata semnat documentul, lucrurile vor prinde contur pentru tine. Ve fi antrenat intr-o intreaga procedura de recrutare si selectie, cu o serie intreaga de departamente care vor lucra pentru tine. Vei primi sfaturi privind optimizarea CV-ului, vei fi evaluat, vei participa la interviuri de selectie si intr-un final vei primi locul de munca mult dorit - pasi imposibili in lipsa acestui unui acord comun scris negru pe alb.
Mai mult decat atat, agentiile de recrutare serioase se angajeaza prin acest document sa iti puna la dispozitie traducerea contractului care iti vine din strainatate, astfel incat tu sa stii exact ce te asteapta odata ce ai plecat din tara, dar si sa iti procure biletul de transport (avion, autocar) pentru ca tu sa ajungi la destinatie exact in ziua si la ora stabilite de comun acord cu angajatorul/ beneficiarul serviciilor tale.
In plus, intri automat in baza de date a agentiei de recrutare. Ceea ce inseamna ca aceasta trebuie sa iti caute un loc de munca potrivit nevoilor si aptitudinilor tale pana la expirarea termenului legal – de regula un an de zile.
Cu alte cuvinte, contractul de mediere nu este nimic altceva decat garantia legalitatii si calitatii serviciilor pe care urmeaza sa le primesti de la agentia de recrutare si plasare de forta de munca, mai ales cand vine vorba despre o oferta de munca pentru care se percepe si un tarif de mediere. Acesta este perfect legal si justificat in cazul acelor proiecte de recrutare, de exemplu, unde nu se cere vreo calificare speciala, candidatii sunt foarte usor de gasit si atunci angajatorii nu sunt dispusi sa plateasca serviciul de recrutare in locul candidatilor.
Banca de Joburi si Studentie.ro iti recomanda sa ceri sa semnezi un contract de mediere atunci cand apelezi la o agentie de recrutare. Sa citesti cu atentie acest contract, sa fie clar si concis si sa nu eziti sa pui intrebari atunci cand nu intelegi ceva.
Urmareste la fiecare doua saptamani seria noastra de articole despre locurile de munca, recrutare si piata fortei de munca din tara si strainatate, pentru a fi la curent cu cele mai noi informatii din domeniu si pentru a prinde cele mai utile ponturi care sa te ajute sa obtii job-ul pe care ti-l doresti. Impreuna construim cariera ta!