Indrumar privind drepturile si obligatiile parintilor care vor sa plece la munca in strainatate

Familia este intotdeauna pe intaiul loc, asadar inainte de plecarea ta la munca in strainatate iti recomandam sa consulti acest site www.copiisinguriacasa.ro initiat de Asociatia Salvati Copiii, care ofera sprijin complet atat parintilor plecati la munca in strainatate cat si copiilor care raman acasa. Vei gasi informatii, sfaturi si sprijin care sa te ajute sa iti indeplinesti cu bine misiunea fata de copil, sprijinindu-l in evolutia lui. Totodata, vei gasi informatii juridice cu privire la importanta si modalitatea de desemnare a unui reprezentant legal al copilului, in lipsa ambilor parinti.


DREPTURILE SI OBLIGATIILE TALE 
Acest indrumar este facut pentru a veni in sprijinul tau, in calitate de parinte care doresti sa pleci la munca in strainatate, pentru a cunoaste reglementarile legale ce garanteaza siguranta si supravegherea copilului tau pe timpul cat vei fi plecat la munca in afara tarii. 

Datorita importantei deosebite pe care o au in viata noastra copiii, aceste dispozitii au fost instituite cu titlu de obligatii in sarcina parintilor, fapt ce intareste garantiile privind grija autoritatilor statului asupra supravegherii dezvoltarii normale a celor ce vor fi viitorul tarii.

Unele informatii regasite in acest indrumar ti se vor parea mai simple, altele mai complicate. Pentru a te lamuri complet asupra aspectelor care te nedumeresc, te sfatuim sa contactezi Serviciul Public de Asistenta Sociala de la domiciliul tau. 

Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, modificata prin Legea 257/2013 prevede la Cap VI, o Sectiune speciala ce cuprinde informatii referitoare la Protectia copilului cu parintii plecati in strainatate. Procedura de monitorizare a modului de crestere si ingrijire a copilului se regaseste in Hotararea de Guvern nr 691, publicata in Monitorul Oficial la 01.09.2015.


OBLIGATIILE PARINTILOR

Inca din momentul in care te-ai hotarat sa pleci in strainatate, te gandesti ce vei face cu copiii si in grija cui sa-i lasi, insa poate ca nu stii ca trebuie sa faci o serie de demersuri legale. Te-ai intrebat daca in perioada cat tu si sotia/ sotul veti fi plecati copilul are nevoie de semnatura parintelui pentru diverse servicii medicale, juridice, scolare cum vor fi rezolvate aceste probleme?!

Din momentul ce aceste intrebari se vor naste in mintea ta, atunci este clar ca grija si siguranta copilului tau te preocupa. Este important sa stii ca intreaga procedura descrisa mai jos se aplica doar in situatia in care ambii parinti sau parintele unic sustinator de familie intentioneaza sa plece la munca in strainatate. Iata ce trebuie sa faci:
- Alege o persoana pe care vrei s-o propui instantei sa preia exercitarea autoritatii parintesti. Persoana respectiva trebuie sa faca parte din familia extinsa (bunic, unchi/ matusa, var, nepot, frate/ sora, strabunic, frate al unui bunic) si sa aiba minimum 18 ani.
- Anunta Serviciul Public de Asistenta Sociala din cadrul Primariei unde ai domiciliul cu privire la intentia de a pleca si persoana pe care ai ales-o pentru a se ocupa de intretinerea copilului. Legea cere sa faci acest lucru cu cel putin 40 de zile inainte de a pleca.

Consideram insa ca in anumite cazuri, in care nu aveai cunostinta cu 40 de zile inainte ca urmeaza sa pleci/ plecati in strainatate si ai/ ati aflat ulterior, anuntarea Serviciului Public de Asistenta Sociala se va putea face imediat dupa, chiar intr-un termen mai scurt de 40 de zile. La fel, notificarea ar trebui sa se poata face intr-un termen mai scurt si in situatia in care parintele deja plecat la munca in strainatate, dar care nu a anuntat autoritatile, vine in tara si nu dispune de 40 de zile inaintea noi plecari in strainatate. Insa, astfel de situatii vor constitui exceptii si vor trebui discutate si adaptate cu reprezentantii Serviciului Public de Asistenta Sociala, precum si cu celelalte institutii implicate in acest proces.


OBLIGATIILE SERVICIULUI DE ASISTENTA SOCIALA SI PROCEDURA IN FATA INSTANTEI
Instanta de tutela sau judecatoria din raza domiciliului tau va analiza persoana propusa de tine, in urma verificarii posibilitatilor materiale si a garantiilor morale. In acest sens, vei putea depune inscrisuri care sa dovedeasca ca persoana careia vrei sa-i predai exercitarea autoritatii parintesti are venituri care sa-i ofere posibilitatea de a intretine minorul, precum si ca are un comportament adecvat cresterii unui copil.

De asemenea, trebuie sa stii ca perioada maxima pentru care instanta poate incredinta cresterea copilului si supravegherea sa unei alte persoane este de maxim 1 an de zile. Instanta va intreba persoana desemnata daca este de acord sa preia exercitarea autoritatii parintesti, fapt ce impune o obligatie in sarcina persoanei respective, aceea de a se prezenta personal la instanta, intrucat acordul poate fi exprimat doar verbal, in fata instantei.

Procedura in fata instantei este necontencioasa si, conform legii, se solutioneaza in maxim 3 zile de la depunerea cererii.

Instanta va enumera in hotarare care sunt drepturile si indatoririle ce trebuie respectate de catre persoana ce a preluat exercitarea autoritatii parintesti. De asemenea, persoana respectiva va trebui sa urmeze obligatoriu, un program de consiliere organizat de catre Serviciul Public de Asistenta Sociala din cadrul Primariei unde domiciliaza.

Acest lucru va fi asigurat prin luarea in evidenta a cazurilor semnalate, in urma comunicarii de catre instanta de judecata a unei copii de pe hotararea pronuntata catre primarul de la domiciliul copilului precum si a alteia catre primarul de la domiciliul persoanei careia i-au fost incredintate drepturile.

In primele 6 luni dupa primirea hotararii de catre primarii mentionati anterior, Serviciul Public de Asistenta Sociala va efectua vizite la domiciliul persoanei care are in supraveghere minorul, din doua in doua luni, pentru a verifica daca sunt respectate drepturile si obligatiile inserate in hotararea instantei de delegare a autoritatii parintesti, aspecte privind situatia scolara a minorului, grupurile de persoane cu care intra in contact, precum si modalitatea si consecventa mentinerii legaturii cu parintii.

In urma acestor vizite, reprezentantul Serviciului Public de Asistenta Sociala va intocmi cate un raport care sa contina analizarea aspectelor de mai sus.

In cazul in care constata probleme ale minorului privind situatia scolara, anturajul daunator, starea medicala sau alte aspecte negative care au intervenit pe parcursul supravegherii, serviciul public de asistenta sociala are obligatia de a anunta de indata si de a solicita sprijin, consilierului scolar, psihologului, directiei generale de asistenta sociala si protectie a copilului, medicului de familie, sau oricarei alte autoritati/institutii publice locale.

In cazul Bucurestiului, notificarea trebuie depusa la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din sectorul in care locuiesti.

Totodata, va informam ca Legea prevede si o sanctiune contraventionala (amenda de la 500 la 1.000 RON) pentru parinti, pentru nerespectarea obligatiei de a notifica Serviciului Public de Asistenta Sociala plecarea la munca in strainatate.

Sursa: CopiiSinguriAcasa.ro