Conditii de viață și muncă în CIPRU


Capitala
Nicosia
 
Împărțire administrativă
Diviziunile teritoriale ale Ciprului se numesc districte. Sunt în număr de 6 și fiecare poartă numele capitalei: Famagusta, Kyrenia, Larnaca, Limassol, Nicosia, Paphos
 
Din cauza separației insulei în 1974, o parte din aceasta se află la Republica Turcă a Ciprului de Nord. Cele două sunt separate de Zona de Demarcație a Națiunilor Unite în Cipru. Teritoriile din sudul insulei, Akrotiri și Dhekelia, sunt dependente de Regatul Unit și găzduiesc două baze militare britanice.
 
Orașe principale
Nicosia, Limassol, Paphos, Kouklia, Larnaca
 
Limba oficială
 
Greacă și Turcă
Moneda
 
Euro (EUR)
Populație
 
+1 milion de locuitori
Condiții de muncă
Actele necesare pentru mutarea în Cipru sunt:

  • pașaportul sau documentul de identitate valabil UE/ SEE
  • card european de sănătate emis de Casa Națională de Asigurări de Sănătate din România
  • certificate, diplome, atestări și referințe privind ocuparea altor locuri de muncă (în original și traduceri legalizate)
  • orice alte permise și licențe (de exemplu permisul de conducere)
  • CV-uri și scrisori de intenție, redactate în limba engleză
 
 
 
Prefix telefonic internațional
+357
Fus orar
 
Aceeași oră cu cea a României
Clima
Cipru este un tărâm al soarelui, cu multe zile senine și frumoase. Din aprilie până în octombrie soarele strălucește în medie 11 ore pe zi. Verile sunt arzătoare și uscate, iulie și august putând fi chiar greu de suportat. Sezonul răcoros și ploios începe în octombrie și se termină în martie, iernile fiind scurte și blânde. Temperaturile medii sunt de peste 10°C în ianuarie și 30°C în iulie.
 
Sărbători naționale
  • 1 Ianuarie - Anul Nou
  • 6 Ianuarie - Epiphany (Bobotează)
  • Dată variabilă - Green Monday (Începutul postului Paștilor)
  • 25 Martie - Ziua Independenței Greciei
  • 1 Aprilie - Ziua Independenței Ciprului
  • Dată variabilă - Ultima vineri înainte de Paști (Vinerea Mare)
  • Date variabile - Luni și marți după Paști
  • 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii
  • Dată variabilă - A 2-a zi de Rusalii
  • 15 August - Adormirea Maicii Domnului (Dormition of the Theotokos)
  • 28 Octombrie - Ziua Națională a Greciei
  • 25, 26 Decembrie - Crăciunul
 
Sistem medical
Recomandarea este ca orice cetățean care pleacă la muncă în străinătate să încheie o asigurare medicală privată.
Pentru detalii legate de sistemul național de sănătate accesați siteul oficial al Ministerului Sănătății din Cipru
 
De vizitat
Larnaca
Cel mai popular oraș din Cipru și principala stațiune turistică a insulei. Se pot vizită vechiul cartier turcesc Skala, biserica Agios Lazaros, lacul cu apă sărată unde primăvara vin o mulțime de păsări flamingo într-un spectacol simpatic.
 
Mormintele Regilor
Se află în orașul Paphos și sunt de fapt o uriașă necropolă din secolul al IV-lea idHr. Sunt cioplite în piatră și decorate cu coloane dorice, dar nu s-a dovedit că ar găzdui pentru neființă vreun membru al familiei regale, ci doar aristocrații vechiului Ptolemaic.
 
Castelul Sf Ilarion
Poate cele mai frumoase ruine de la Marea Neagră, castelul este de fapt un bastion al vechilor cruciați. Labirintul uriaș de holuri și încăperi șerpuiește pe munte și este de vis pentru pasionații de istorie.
 
Plaja Nissi
Cea mai populară plajă din Cipru, se află în stațiunea Ayia Napa și este vestită pentru viața intensă de noapte. Tinerii o apreciază pentru nisipul fin și alb, cocktailurile colorate și pline de viață și muzică DJ-ilor. Apa nu este foarte adâncă astfel că plaja este perfectă pentru bălăceală, pentru drumul până la insula nelocuită care dă numele plajei (drumul se face chiar mergând pe jos prin apă) sau pentru windsurfing și paragliding.
 
Satul Omodos
Se află în munții Troodos lângă Nicosia. Este destinația favorită a pasionaților de vinuri. Mănăstirea din Omodos datează din sec al XVII-lea și este gazdă mai multor muzee dintre care unul de icoane.
 
Casa lui Dionis
Este cea mai populară atracție turistică din Paphos. Se poate admira o impresionantă colecție de mozaicuri și face parte din Situl Arheologic al orașului. Cele mai multe din ele îl înfățișează pe zeul Dionis dar și alte scene din mitologia greacă.
 
Nicosia
Capitala a țării, este împărțită în Nicosia de Sud (Lefkosia) care aparține părții grecești a Republicii Cipru, și în Nicosia de Nord (Lefkosa) care aparține părții turcești a Ciprului. După 2003 situația s-a relaxat, putându-se trece dintr-o parte în alta doar cu pașaportul în timpul unei plimbări liniștite pe strada Ledra unde există un punct de frontieră. Este de altfel singura capitală împărțită în două de o graniță, împărțind acest record cu Berlinul până în 1989.
 
Castelul Kolossi
Unul dintre cele mai fermecătoare ale Europei, castelul se află lângă Limassol și este o fosta fortăreață a cruciatilor dar și o dovadă a importanței Ciprului pe continent. Este îndrăgit datorită dimensiunilor mici și poziționării deasupra satului la fel de mic și care poartă același nume.
 
Limassol
Este al doilea oraș că mărime al Ciprului și găzduiește portul Limassol - cel mai mare centru de transport al insulei și important punct comercial al Mediteranei. Ruinele antice de la Kourion și Teatrul Limassol au transformat orașul în ultimii ani într-un important centru turistic și cultural. Turiștii sunt invitați să nu rateze Carnavalul din februarie-martie și Festivalul Vinului din septembrie când Limassolul oferă vin gratis.
 
Palaepaphos
Unul din cele mai venerate situri din țară, a fost în antichitate sanctuarul Afroditei și locul unde a înflorit cultul pentru această zeiță, credință fiind de altfel că aici s-a și născut. Micenienii și apoi românii au făcut din oraș un centru religios și cultural de invidiat prin Koinon Kyprion, Casă Ledei, Biserica Panagia Katholiki sau Casă Lusignian.
 
De reținut
Geografic, insula face parte din Orientul Mijlociu și istoric a fost chiar inclusă în Regiunea Levant alături de țări ca Israel sau Liban.
Cipru găzduiește singura stațiune fantomă din lume: Varosha. După invazia turcă din Famagusta în 1974, 40 de ani hotelurile, casele de vacanță sau plajele au fost încercuite cu plase de sârmă care blochează accesul oricui, totul fiind încremenit ca în ziua atacului.
Timp de 17 ani țară l-a avut președinte pe Mitropolitul Makarios al III-lea care a fost un înfocat susținător al eliberării Ciprului de sub Imperiul Britanic. De altfel Ciprul are încă baze militare britanice și sate întregi în care locuiesc militari iar cei care intră în aceste zone se supun legilor britanice.

Ciprul este loc de pelerinaj ortodox în special pentru moașt
ele Sf Lazăr din Larnaca. Lazăr este personajul biblic înviat din morți de Iisus Hristos.

Cipru este de asemenea și cea mai căutată destinație de nunți din lume datorită posibilității căsătoriilor mixte religios interzise de exemplu în Israel, sau petrecerilor de nuntă fără restricții la alcool imposibile în țările arabe.



Pe lângă faptul că în Cipru se produce cel mai vechi vin cunoscut numit Commandaria, țară este cunoscută și sub denumirea de‚ "Insula Iubirii" sau "Locul de joacă al zeilor" acest aspect făcând-o și mai atrăgătoare pentru turiști.


 
În Cipru se află cea mai sudică stațiune de ski de pe continent.

Aici se găsesc peste 1950 de specii de flori, dintre care 140 sunt unice.

Ciprioții consumă carne doar o dată pe săptămână, de obicei duminică, în restul zilelor preferând peștele și fructele de mare.

Primăvara, în majoritatea orașelor au loc carnavaluri și parade cu covoare de flori.
 

 
Linkuri utile