Condiții de viață și muncă în DANEMARCA



Capitala
Copenhaga
împărțire administrativă
Danemarca este împărțită în cinci regiuni (regioner): Capitala Danemarcei, Danemarca Centrală, Danemarca de Nord, Zealand și Danemarca de Sud. Acestea sunt împărțite la rândul lor în 98 de comune.
Regatul Danemarcei este stat unitar, dar în cadrul sau Insulele Feroe și Groenlanda au primit autonomie politică în 1948, respectiv în 1979. Anterior avuseseră statut de comitat. Acestor teritorii li s-au delegat puteri extinse, au propriile guverne și legislative, fiind autonome în ceea ce privește problemele interne. Legislativele autonome sunt însă subordonate Folketingului, în care sunt reprezentate de câte doi parlamentari. înalții comisari (Rigsombudsmand) sunt reprezentanți ai guvernului danez în aceste teritorii.
Orașe principale
Copenhaga, Aarhus, Odense, Aalborg, Frederiksberg, Esbjerg, Gentofte, Gladsaxe, Randers, Kolding
Limba oficială
Daneză
Moneda
Coroana daneză (DKK)
Populație
+5 milioane de locuitori
Condiții de muncă
Actele necesare pentru mutarea în Danemarca sunt:
  • pașaportul sau documentul de identitate valabil UE/ SEE
  • card european de sănătate emis de Casa Națională de Asigurări de Sănătate din România
  • certificate, diplome, atestări și referințe privind ocuparea altor locuri de muncă, în original și traduceri legalizate
  • orice alte permise și licențe (de exemplu permisul de conducere)
  • CV-uri și scrisori de intenție (traduse)
  • începând cu dată de 1 mai 2009 cetățenii români nu mai au nevoie de permis de muncă emis, în concordanță cu Legea daneză a Imigrării pentru a lucra în Danemarca
Prefix telefonic internațional
+45
Fus orar
Cu 1 oră în urmă față de ora României
Climă
Iernile sunt blânde, cu temperaturi medii de 0°C în ianuarie și februarie. Verile sunt răcoroase, în august media fiind de 15.7°C. Toamna este cel mai umed anotimp, iar primăvara cel mai uscat. Zilele de iarnă sunt scurte, iar cele de vară foarte lungi.
Sărbători naționale
  • 1 ianuarie - New Year's Day (Anul Nou)
  • Dată variabilă - Maundy Thursday (Joia Mare)
  • Dată variabilă - Good Friday (Vinerea Mare)
  • Dată variabilă - Easter Sunday (Duminica Paștilor)
  • Dată variabilă - Easter Monday (Luni după Paști)
  • Dată variabilă - General Prayer Day (a 4-a vineri după Paști)
  • Dată variabilă - Ascension Day (înălțarea, 40 de zile de la Paști))
  • Dată variabilă - Pentecost (sau Whit Sunday, similară Pogorârii Sfântului Duh din calendarul ortodox, 7 săptămâni de la Paști)
  • Dată variabilă - Whit Monday (7 săptămâni și 1 zi de la Paști)
  • 25-26 Decembrie - Christmas Day (Crăciunul, a 2-a zi de Crăciun)
Sistem medical
Recomandarea este ca orice cetățean care pleacă la muncă în străinătate să încheie o asigurare medicală privată.
Pentru detalii legate de sistemul național de sănătate danez accesați linkul oficial al Ministerului Sănătății din Danemarka.

De vizitat

Grădina botanică din Copenhaga

întreg centrul orașului reprezintă o atracție turistică în sine, asta și datorită Grădinii Botanice. Această găzduiește un muzeu viu unde se găsesc printre altele cea mai mare colecție de plante din lume și una din cele mai mari colecții de plante uscate și ciuperci din lume. Există și o bibliotecă a grădinii botanice, unde se găsește cea mai mare colecție de cărți de botanică din Danemarca.


Mica Sirenă

în apropiere de pontonul Langelinje se găsește una dintre cele mai importante atracții turistice din orașul Copenhaga: Mica Sirenă - o statuie de dimensiuni reduse care a devenit un adevărat simbol pentru capitala Danemarcei.


Castelul Ribe

Structura a fost construită în secolul al XIX-lea pe un deal cu vedere la Matlock, Debyshire și mai este cunoscut sub denumirea de "Nebunia lui Smendley".


Bath Silkebork

Cea mai veche stațiune balneară publică din Silkeborg, deschisă în 1883. Proximitatea lacului și pădurii asigura turiștilor liniștea și relaxarea de care au nevoie.


Castelul Kronborg

Castelul Kronborg din Helsingor este unul din cele mai importante castele în stil renascentist din Europa de nord. Este cunoscut în întreaga lume datorită piesei lui Shakespeare, Hamlet, și primește aproximativ 200.000 de turiști pe an.


Vechea primărie din Ribe

Construită în urmă cu mai bine de 500 de ani, este cea mai veche primărie din țară. Este situată în partea veche a orașului, nu departe de Catedrală. în prezent este folosită pentru nunți și alte evenimente. în aceeași clădire există și un muzeu.


Jomfru Ane Gade

Situată în regiunea vechiului centru al orașului, strada Jomfru Ane Gade este principala zonă de distracții din Aalborg, considerat în sine Parisul Nordului. Se află aproximativ 30 de restaurante din cele 300 ale orașului, diverse localuri de noapte situate unul lângă altul, cu prețuri bune la mâncare și băutură, bucătărie diversificată, de la cea daneză la mediteraneeană.


Palatul Amalienborg

Datează din 1700 și este considerat unul dintre cele mai reprezentative obiective arhitectonice daneze în stil rococo. Este compus din patru clădiri identice: Palatul Moltke, Palatul Levetzau, Palatul Brockdorff și Palatul Schack. Este reședința principală a Majestății Sale Regina Danemarcei.
 
De reținut
Modestia, punctualitatea, dar mai presus de toate, egalitatea sunt aspecte importante ale stilului de viață danez.
 
Orchestra Regală Daneză este una dintre cele mai vechi din lume.

Danemarca este cea mai fericită țară din lume, arată cel mai recent Raport al Fericirii Mondiale din 2016.

Speranța de viață sănătoasă în Danemarca este de 70 de ani.

Danemarca are, alături de Australia, Finlanda și Nouă Zeelandă, unul dintre cele mai bune sisteme de educație din lume. Sistemul de stat este gratuit. Mai mult, toți studenții danezi primesc un ajutor financiar lunar în valoare de 365 de Euro dacă locuiesc cu părinții și de 735 de Euro dacă locuiesc pe cont propriu.
 
În Danemarca, Anul Nou este data în care ataci ușa vecinului cu farfurii, pahare sau orice veselă bună de spart. Dacă în România acest lucru ar enerva la culme orice vecin, în Danemarca aceștia sunt bucuroși, deoarece cu cât mai multă veselă spartă găsesc la ușă, cu atât mai mulți prieteni loiali au în cartier.

Steagul danez (denumit Dannebrog) este cel mai vechi steag din lume al unui stat independent și a fost adoptat în 1219.

Bărbații danezi se căsătoresc cel mai târziu dintre europeni, în medie la 32 de ani.

Danemarca este prima țară europeană care a abolit sclavia.

Danezii sunt cei mai mari consumatori de paște, iar Danemarca este pe locul 5 în lume la exportul de mâncare.
 
 

Linkuri utile

Ambasada/ Secția consulară a României la Copenhaga

Serviciul Danez pentru Imigrări

Informații despre impozite

Informații consulare