Conditii de viață și muncă în CEHIA

Muncă în Praga

Capitala
Praga
 
Împărțire administrativă
Republica Cehă este împărțită în 13 regiuni (kraje) și orașul Praga.
Fiecare regiune are propria Adunare Regională aleasă (krajské zastupitelstvo) și condusă de un hejtman (tradus că hatman sau „președinte”).
 
La Praga, puterile acestor organisme sunt atribuite consiliului general și primarului general.
Orașe principale
Praga, Brno, Ostrava, Plzeň, Liberac, Olomouc, Ústí nad Labem, Hradec Králové, České Budějovice, Pardubice
 
Limba oficială
 
Ceha
 
Moneda
 
Coroana cehă (CZK)
 
Populație
 
+10 milioane de locuitori
 
Condiții de muncă
Actele necesare pentru mutarea în Cehia sunt:

  • pașaportul sau documentul de identitate valabil UE/ SEE
  • card european de sănătate emis de Casa Națională de Asigurări de Sănătate din România
  • certificate, diplome, atestări și referințe privind ocuparea altor locuri de muncă (în original și traduceri legalizate)
  • orice alte permise și licențe (de exemplu permisul de conducere)
  • CV-uri și scrisori de intenție, redactate în limba engleză
 
Prefix telefonic internațional
+420
Fus orar
Cu 1 oră în urmă față de ora României
Clima
Iernile sunt destul de reci și însoțite de zăpadă în medie de la 40 la 100 de zile în fiecare an. Ceața este un fenomen frecvent mai ales de-a lungul zonelor mai joase. Cea mai călduroasă lună a anului este iulie când se pot întâlni totuși și ploi torențiale și descărcări electrice. Cea mai plăcută perioadă pentru vacanțe este de la începutul lui mai până la sfârșitul lui octombrie. În principiu se poate spune că Cehia are o climă asemănătoare României.
Sărbători naționale
  • 1 Ianuarie - Anul Nou
  • Dată variabilă - Vinerea Mare (vineri înainte de Paști)
  • Dată variabilă - Luni după Paști (a două zi de Paști)
  • 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii
  • 8 Mai - Ziua Eliberării
  • 5 Iulie - Ziua Apostolilor slavi Cyril și Methodius
  • 6 Iulie - Se marchează arderea pe rug a lui Jan Hus
  • 28 Septembrie - Sfântul Wenceslas, protector și simbol al suveranității cehe
  • 28 Octombrie - Ziua Independenței Naționale
  • 17 Noiembrie - Ziua Libertății și Democrației
  • 24 Decembrie - Ajunul Crăciunului
  • 25 Decembrie - Crăciunul
  • 26 Decembrie - Sfântul Ștefan
Sistem medical
Recomandarea este ca orice cetățean care pleacă la muncă în străinătate să încheie o asigurare medicală privată.
Pentru detalii legate de sistemul național de sănătate accesați linkul oficial al siteului Ministerului Sănătății din Cehia

 
De vizitat
Praga
Prețiosul oraș de le Vltava are în spate o istorie de 1100 de ani. Este una din principalele capitale culturale europene care a înflorit în perioadele gotică și renascentistă. Pe lângă multele obiective de vizitat se numără Podul Charles, castelul, casa lui Kafka sau casa dansatoare numită și „Fred și Ginger”.

 
Cesky Krumlov
Orașul se află în regiunea Krumlov din Boemia. Remarcabil este castelul ridicat de locuitorii regiunii din secolul 13. Se păstrează încă aspectul medieval, clădirile sunt foarte bine conservate și restaurate, iar străzile pietruite și fațadele colorate ale caselor fac din acest orășel o bijuterie unică.

 
Kutna Hora
În anul 1142 era prima mănăstire din Boemia care datorită prosperității s-a transformat în sec 12 într-un orășel care a devenit un important depozit de argint al Europei. Sub stăpânirea germană a cunoscut gloria, cele mai multe construcții spectaculoase în stil gotic construindu-se în această perioadă. Printre acestea se numără Catedrala cu 5 nave, Biserica Sf. Barbaras, reședința regală (acum denumită Curtea Italiană), muzeul (Casa de Piatră), osuarul (Casa Oaselor) și două biserici gotice.
 
Karlovy Vary
Această stațiune de ape termale se spune că ar fi beneficiat de ape cu calități miraculoase încă de acum câteva sute de ani. Câteva catastrofe naturale au distrus majoritatea clădirilor în secolele 18 și 19 însă orașul păstrează ceva din măreția de odinioară iar apele și-au păstrat totuși proprietățile curative.
 
Castelul Karlstejn
Castel în stil gotic ridicat în secolul 14, a fost reședința împăratului român Carolus al IV-lea. Se află la 30 km de Praga și repreziuntă una din principalele atracții turistice pentru cei care doresc să viziteze și împrejurimile capitalei. De-a lungul vremii, castelul a servit ca fortăreață de război, trezorerie și reședință regală. Este construit pe trei nivele, fiecare având o importanță diferită.
 
Telc
Oraș din Boemia de Sud înființat în secolul 14 ca nod comercial între Boemia, Moravia și Austria. Centrul istoric al orașului e împânzit de arhitectură renascentistă, Palatul Gotic fiind renovat în secolul 17 tot în stil renascentist. Cea mai bună perioadă pentru a-l vizita este la sfârșitul lui iulie/începutul lui august, când orașul se animă datorită festivalului de muzică folk Prazdniny v Telci.
 
Olomouc
La origine fort roman, mai târziu a devenit reședința guvernatorului de Moravia adunând de-a lungul timpului o mulțime de motive pentru care astăzi este considerat o atracție turistică europeană: Castelul Olomouc ce datează din secolul 12 și include frumoasa catedrală Sf. Wencelas, mai mult de 12 construcții cu caracter religios, șase fântâni baroce, un muzeu de artă și un spectaculos ceas astronomic.
 
Litomysl
Situat în estul Cehiei, la fosta graniță dintre Boemia și Moravia pe o importantă ruta comercială numită Tristenice. La sfârșitul secolului 16 a fost ridicat un castel în stil renascentist, în care avea să se nască celebrul compozitor ceh Bedrich Smetana. Un alt obiectiv important al orașului este Portmoneum, cândva gazdă a iubitorului de artă Josef Portmon, în același timp tribut adus artei grafice.
 
Carsturile din Moravia
Zona se află în nordul orașului Brno și include o serie de caverne de calcar și grote ce se întind pe mii de km pătrați. Tot aici se află abisul Macocha, o prăpastie de 138 m adâncime formată în urma prăbușirii tavernelor unei peșteri.
 
Plzen
Situat în vestul Boemiei, este al patrulea din Republica Cehă. Renumele în întreaga lume i l-a adus berea Pilsner. Printre capodoperele arhitectonice se numără catedrala Sf. Bartolomeu, Marea Sinagogă și clădirea Primăriei în stil renascentist. E un important centru economic al țării. Include evident berării de renume precum Pilsner Urquell, dar și cunoscuta universitate a Boemiei de Vest, cel mai important pol studențesc al Cehiei pe zona de drept.
 
De reținut
Cehii sunt cei mai mari băutori de bere din lume cu 132 de litri consumați pe persoană.
 
După Belgia și Franța, în Cehia sunt peste 2.000 de castele sau ruine ale castelelor.
 
Praga mai este denumită și „Orașul celor 100 de clopotnite”, „Mama orașelor” sau „Orașul de aur”.
 
Tot Praga găzduiește Universitatea Carolina care este cea mai veche din Europa Centrală și cea mai veche din lume încă activă.
 
Codul de maniere ceh spune că un bărbat trebuie să intre în restaurant înaintea femeii. În alte clădiri totuși femeia are prioritate.
 
În Cehia se găsesc 46 de aeroporturi din care 6 sunt internaționale. Țara nu are ieșire la mare.
 
Câinele Terier de Boemia era inițial folosit pentru vânătoarea de vulpi și bursuci. În prezent, chiar dacă este încă folosită la vânătoare, această rasă este în principal de companie.
 
Bucătăria cehă merge pe principiul “nicio masă fără carne”. La această se adaugă și galustele, fie că sunt lângă carne sau la desert.
 
Originea cuvântului “robot” este cehă și provine de la verbul “rabotă” = a munci, a roboți; primul care a folosit cuvântul în sensul de astăzi este scriitorul Karel Capek.
 
Linkuri utile